De lage-emissiezones (LEZ) die overal in Vlaanderen worden ingevoerd zijn de zoveelste pestbelasting op de kap van automobilisten. Wie immers geen hippe elektrische auto of moderne groene wagen kan betalen, moet een dure dagpas of een ‘jaarabonnement’ kopen om zijn of haar stad binnen te kunnen. Enige onoplettendheid wordt direct afgestraft met torenhoge boetes. Het linkse paarsgroene bestuur in Antwerpen cashte zo – minstens – 2,1 miljoen euro op één maand tijd. Kassa kassa! En dat terwijl de Vlaamse automobilist al bij de hoogste belaste ter wereld hoort. Hij of zij betaalt verkeersbelasting en astronomische taksen op diesel en benzine – tot bijna 60% van de prijs. De automobilist betaalt hiernaast het hoogste BTW-tarief bij de aankoop van zijn of haar voertuig én een belasting op de inverkeersstelling (BIV). Trop is te veel en te veel is trop.
Bovendien zijn de LEZ-regels asociaal. Maar liefst 1,2 miljoen in dit land ingeschreven wagens kunnen de LEZ’s in Gent of Antwerpen niet meer binnen. Dit betekent dat één auto-eigenaar op vijf wordt getroffen. Bij de slachtoffers zijn vooral mensen die het niet al te breed hebben, want het zijn net zij die niet het geld hebben om een dure wagen aan te schaffen. Voor heel wat mindervaliden binnen die groep is ons dure openbaar vervoer vaak ook geen optie, als het al degelijk is uitgebouwd – wat zelden het geval is.
Tot slot is er geen sluitend bewijs dat de LEZ-manie bijdraagt aan een beter milieu. Studies hebben tot nu toe nog niet uitgewezen dat er een positief verband is tussen de LEZ’s en een beter klimaat. Dat komt omdat de LEZ-regels niet CO2-uitstoot viseert, maar vooral andere gassen die een wagen uitstoot. Daarnaast zorgt de opgedreven productie van almaar nieuwere en nieuwere wagens voor net meer uitstoot van broeikasgassen. Maar ook inzake luchtkwaliteit zijn we met de LEZ’s niet geholpen: de impact is immers zeer lokaal en om effectief te zijn zou je al in heel Vlaanderen een LEZ moeten installeren, wat meer op een wagenverbod zou neerkomen dan een ‘lage-emissiezone’.
Feiten & cijfers
- Maar liefst 1,2 miljoen wagens kunnen Antwerpen, Gent of Brussel vanaf dit jaar niet meer binnen. Dat gaat om niet minder dan 1 op 5 wagens die door de LEZ-regels worden geweerd. Wanneer in 2025 ook de Euro-5-diesels worden getroffen, zal bovendien nog eens een bijkomend miljoen wagens niet meer conform de LEZ-normen zijn.
- Bij de getroffen wagens zijn er ook 173.133 oldtimers de dupe van de regels. Nochtans zijn die wagens niet in gebruik voor reguliere verplaatsing, maar voor hobbygebruik. De LEZ-regels kijken echter niet naar hoeveel gereden wordt, maar naar met wat er wordt gereden. Wie met een moderne benzinewagen de ganse dag rondtuft moet dus niets afstaan, maar wie eens per week naar de stad moet met zijn iets oudere diesel, moet betalen.
- Terwijl burgers met een oudere wagen die één keer in de week een ritje naar de stad maken hard worden aangepakt, reden de Vlaamse ministers in de laatste drie maanden van 2019 met hun dienstwagens en chauffeurs nagenoeg drie keer de wereld rond, goed voor 117.079 kilometer. Vlaams minister van Milieu/Omgeving Zuhal Demir (N-VA) liet zich op haar eentje 28.500 kilometer rondrijden of 324 kilometer per dag – weekends en vakantie- en feestdagen incluis.
- Tal van economische activiteit wordt geannuleerd. Heel wat loodgieters, verhuisdiensten en andere vakmensen kunnen niet meer opereren binnen de LEZ-steden. Zij worden dus gebroodroofd, terwijl hun klanten het met mindere diensten moeten stellen. Maar ook meer en meer vrijwillige ambulanciers haken af omwille van de strenge criteria. Zij kunnen niet meer met hun eigen wagen naar de standplaats zonder een boete te riskeren. Ze benadelen de LEZ’s zelfs onze volksgezondheid in plaats van omgekeerd.
- In januari waren er 14.228 overtredingen (met Belgische wagens) tegen de LEZ-regels die in Antwerpen gelden. Dat is maar liefst zeven keer meer dan in januari vorig jaar. Dat leverde het Antwerpse stadsbestuur in één maand maar liefst 2,1 miljoen euro – minstens – op. Eerder in september 2019 bleek nog dat Stad Antwerpen tot dat moment zo’n 25,5 miljoen LEZ-boetes inde sinds de start van de emissieregels op 1 februari 2017. Per maand kwam dat neer een gemiddelde van ongeveer 820.000 EUR. Een fractie van wat het begin 2020 kon cashen.
- De LEZ-regels zijn vaak zo ondoordacht dat er tal van eigen dienstwagens worden aangepakt. Stad Gent moest zo voor 100.000 EUR vergunningen kopen bij haar eigen diensten. De federale overheid kan dan weer met 425 politievoertuigen LEZ-steden niet binnen. Maar wie een vergunning koopt, kan zelfs dan nog een boete krijgen. 276 vergunningen werden zo afgewezen in Gent… na het betalen. Een vergunning kopen is “op eigen risico”, zo liet het stadsbestuur van burgervader Mathias De Clercq (Open Vld) weten.
- Overal blijkt de LEZ door de strot van de burgers te zijn geramd. Nergens kregen de inwoners alwaar een LEZ werd ingevoerd de mogelijkheid om zich uit te spreken over de regels. Een recente HLN-peiling wees nochtans uit dat maar liefst vier op vijf van de bevraagde Antwerpenaren tegen de LEZ zijn. “Pure geldklopperij”, klonk het.
- Alleen het Vlaams Belang is gekant tegen de LEZ-waanzin. De drie grote steden waar LEZ-regels zijn ingevoerd – Brussel, Antwerpen, Gent – worden bestuurd door partijen van het volledige spectrum. In Brussel regeren de PS, Ecolo, Groen en DéFi. in Antwerpen zijn dan weer de N-VA, Open Vld en de sp.a aan de macht. Gent heeft dan weer een ‘Vivaldi’-coalitie met CD&V, Open Vld, Groen en sp.a. De communistische PVDA beweert ook tegen de LEZ te zijn, maar stemde eerst wel voor de maatregel. Het Vlaams Belang is altijd duidelijk geweest: Met ons geen LEZ!
Je handtekening, je stem
Eens we 100.000 handtekeningen hebben verzameld zullen we met de petitie in de hand minister van Omgeving Zuhal Demir confronteren in het parlement met de stem naar het volk en alle handtekeningen tevens laten leveren op haar kabinet.
Ook zullen alle besturen van LEZ-steden en steden waar men dreigt om een LEZ-regime in te voeren wakker worden geschud met de zondvloed aan handtekeningen van hun eigen inwoners. In plaats van te dromen over ‘ultralage emissiezones’ moet de Vlaamse overheid paal en perk stellen aan de LEZ-wildgroei. De steden moeten dan weer een voorbeeld nemen aan Rotterdam waar voortschrijdend inzicht ertoe heeft geleid dat men de lage-emissiezone afbouwt.